Ha itt a tavasz, akkor itt a spárgaszezon, és eljött a remek spárgás receptek ideje is. A zsenge spárga az egyik legegészségesebb zöldség, melyet nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, igazán változatos receptekkel. Főve, párolva, sütve, grillezve egyaránt pompás. Mutatunk neked 5 szuper receptet, melyekkel lenyűgözheted a vendégeidet is.
A spárga kiváló lúgosító zöldség, tele A, C, E, K és B-vitaminokkal, folsavval, vassal, rézzel, kalciummal, magnéziummal. Kiváló fehérje- és rostforrás. Használd ki a szezonját, és fogyaszd változatos formában. A következő receptekkel igazi finomságokat készíthetsz spárgából.
1.Spárgás lepény
Ezt a finom spárgás lepényt tortaformában vagy sütőlapon kell megsütni, 8 szelete biztosan jóllakat 4 személyt.
Hozzávalók:
25 evőkanál liszt
150 gr vaj
16 szál spárga
3 tojás
1 dl tejföl
100 gr reszelt sajt
víz
só, bors
Elkészítése:
A lisztet morzsold el 130 gramm hideg vajjal. Mikor már morzsalékos a tészta állaga, körülbelül egy deciliter hideg vízzel gyúrd tésztává, és tedd 2-3 órára pihenni a hűtőbe. Eközben főzd meg a spárgákat, a sajtot reszeld le. A tésztát akkorára nyújtsd, hogy legyen pereme a sütőformában. A tortaformát vagy sütőlapot kend ki a maradék vajjal, fektesd bele a lepényt. A peremét nyomkodd a forma oldalához. A spárgákat vágd félbe, és oszlasd el a lepény felületén, hogy mindenhova jusson. A tojásokat verd fel, keverd bele a tejfölt és a reszelt sajtot, sózd, borsozd ízlés szerint, majd öntsd a spárgákra. Előmelegített sütőben süsd nagyjából 35-40 percig 180-200 fokon, míg a teteje piros lesz.
2.Spárgaleves
A zsenge spárgából készült levesnél nincsen üdítőbb tavaszi fogás, ráadásul nagyon változatosan készíthető.
Hozzávalók:
500 gr zsenge spárga
egy evőkanál vaj
két evőkanál liszt
két evőkanál felaprított petrezselyem
2 dl tejszín
só, bors
Elkészítése:
Tisztítsd meg a spárgákat, a fejüket vágd le, és tedd félre. A szárakat darabold fel, és enyhén sós vízben főzd puhára. Egy evőkanál vajon készíts a liszttel és a petrezselyemmel gyenge rántást, és engedd fel a spárga főzőlevével vagy húsleves alaplével. A spárgafejeket főzd meg a vízben. Add hozzá a tejszínt, sózd, borsozd, a megfőtt szárakat passzírozva tedd bele, vagy turmixold le az egészet. Levesbetétnek készíthetsz bele galuskát, zsemlegombócot, húsgombócot vagy halgombócot is.
-
Spárgás-gombás masnitészta
Finom, laktató vegetáriánus fogás gombával, tésztával és spárgával a főszerepben.
Hozzávalók (4 személyre):
300 gramm masnitészta (lehet színes, durum masnitészta is)
500 gramm csiperkegomba
500 gramm zsenge spárga
80 ml fehérbor
80 ml tejföl
egy evőkanál citromlé
olívaolaj
ricotta
só, bors
Elkészítése:
A tésztát főzd ki sós, forró vízben al dentére. Miután leszűrted, keverd össze egy teáskanál olívaolajjal, hogy ne ragadjon össze. A főzőlevéből tegyél félre egy pohárral. A gombákat tisztítsd meg, vágd fel darabokra, vagy szeletekre, és olívaolajon dinszteld meg. Fűszerezd sóval, borssal. A spárgát tisztítsd meg, vágd 5-6 cm-es darabokra és add a gombához. Dinszteld pár percig, aztán öntsd hozzá a bort és körülbelül 1 dl főzőlevet. Add hozzá a tésztát, a citromlevet és tejfölt, sózd, borsozd, és fedő alatt párold tovább, míg a tészta teljesen megpuhul. Tálaláskor morzsolt ricottával díszítsd.
4.Spárgás-mozzarellás pizza
A spárgával remek pizzafeltét készíthető. Ez egy vegetáriánus pizza receptje, de bátran gazdagítató sonkával, szalámival is, ha úgy szereted.
Hozzávalók (4 személyre):
500 gr zsenge spárga
500 gramm mozzarella
400 gr liszt
1 csomag szárított sütőélesztő
2 teáskanál szárított morzsolt bazsalikom (vagy friss)
2 teáskanál szárított morzsolt oregánó (vagy friss)
fokhagymapor
3 teáskanál citromlé
olívaolaj
napraforgóolaj
só, bors
Elkészítése:
Egy tálban keverd össze a lisztet, a szárított sütőélesztővel, és keverj hozzá egy teáskanál sót. Adj a liszthez 10 evőkanál napraforgóolajat, és annyi langyos vizet, hogy lágy, fakanállal könnyen összekeverhető tésztát kapjál. Tedd félre kelni. A spárgát tisztítsd meg, vágd félbe, és fokhagymaporral ízesített olívaolajon serpenyőben vagy grillen süsd roppanós puhára. Sózd, borsozd ízlés szerint. A pizzatészta felét süsd meg sütőpapírral bélelt kerek sütőformában, mikor elkészült, halmozd rá a mozzarella felét, a spárgák felét és a fűszerek felét, és tedd vissza a sütőbe, míg a mozzarella el nem olvad. Ugyanígy végezd el a másik pizza elkészítését. Egyben is kisütheted az egészet, ha olyan nagy sütőlapod van, nem kell kereknek lennie a pizzának, lehet szögletes is. Az íze ugyanolyan finom lesz.
-
Csirkés-spárgás rizottó
A spárgát remekül kombinálhatod csirkehússal és rizzsel, az eredmény egy fenséges rizottó lesz!
Hozzávalók (4 személyre):
2 csirkemell
250 gr rizottó rizs
8 db zsenge spárga
egy nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2,5 dl fehérbor
1,5 húsleves alaplé (vagy natúr ételízesítős víz)
reszelt parmezán
vaj
olívaolaj
só, bors
Elkészítése:
A csirkemelleket vágd kockákra, sózd, borsozd, és olívaolajon süsd meg hirtelen 3-4 percig, majd add hozzá a megtisztított spárgát, és dinszteld további pár percig, míg roppanós puha lesz. Tedd félre őket. A húsleves alaplevet tedd fel a tűzre forrni. Egy edényben olvassz fel egy evőkanál vajat és adj hozzá olívaolajat, így egyik sem fog megégni. Tedd hozzá a finomra vágott vöröshagymát és dinszteld üvegesre, majd pirítsd meg kissé a zúzott fokhagymát is benne. Ezután tedd hozzá a rizst, keverd át az olajjal, majd öntsd rá a fehérbort, és mikor elforrt belőle az alkohol, adj egy merőkanál forrásban lévő alaplevet a rizshez. Hagyd főni a rizst, és mikor magába szívta a levet, újra önts rá alaplevet. Ezt addig ismételd, míg a rizs megpuhul. Ne legyen sűrű, száraz, hanem inkább szaftos, ezért nyugodtan adjál hozzá még alaplevet, ha nem elég szaftos. A csirkehúst és a spárgát keverd a rizshez, melegítsd össze 3 percig, végül egy nagy marék reszelt parmezánt keverj a rizottóba, sózd, borsozd ízlés szerint, ha szükséges, és forrón tálald.
Jó étvágyat!
A cikk folytatásában: #spargaszezon: Így készíts mennyei spárgakrémlevest tavasszal