5 egészséges spárgás recept tavaszra

 Ha itt a tavasz, akkor itt a spárgaszezon, és eljött a remek spárgás receptek ideje is. A zsenge spárga az egyik legegészségesebb zöldség, melyet nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, igazán változatos receptekkel. Főve, párolva, sütve, grillezve egyaránt pompás. Mutatunk neked 5 szuper receptet, melyekkel lenyűgözheted a vendégeidet is.

spárgakrémleves

A spárga kiváló lúgosító zöldség, tele A, C, E, K és B-vitaminokkal, folsavval, vassal, rézzel, kalciummal, magnéziummal. Kiváló fehérje- és rostforrás. Használd ki a szezonját, és fogyaszd változatos formában. A következő receptekkel igazi finomságokat készíthetsz spárgából.

 

1.Spárgás lepény

 

Ezt a finom spárgás lepényt tortaformában vagy sütőlapon kell megsütni, 8 szelete biztosan jóllakat 4 személyt.

 

Hozzávalók:

25 evőkanál liszt

150 gr vaj

16 szál spárga

3 tojás

1 dl tejföl

100 gr reszelt sajt

víz

só, bors

 

Elkészítése:

A lisztet morzsold el 130 gramm hideg vajjal. Mikor már morzsalékos a tészta állaga, körülbelül egy deciliter hideg vízzel gyúrd tésztává, és tedd 2-3 órára pihenni a hűtőbe. Eközben főzd meg a spárgákat, a sajtot reszeld le. A tésztát akkorára nyújtsd, hogy legyen pereme a sütőformában. A tortaformát vagy sütőlapot kend ki a maradék vajjal, fektesd bele a lepényt. A peremét nyomkodd a forma oldalához. A spárgákat vágd félbe, és oszlasd el a lepény felületén, hogy mindenhova jusson. A tojásokat verd fel, keverd bele a tejfölt és a reszelt sajtot, sózd, borsozd ízlés szerint, majd öntsd a spárgákra. Előmelegített sütőben süsd nagyjából 35-40 percig 180-200 fokon, míg a teteje piros lesz.

 

2.Spárgaleves

 

A zsenge spárgából készült levesnél nincsen üdítőbb tavaszi fogás, ráadásul nagyon változatosan készíthető.

 

Hozzávalók:

500 gr zsenge spárga

egy evőkanál vaj

két evőkanál liszt

két evőkanál felaprított petrezselyem

2 dl tejszín

só, bors

 

Elkészítése:

Tisztítsd meg a spárgákat, a fejüket vágd le, és tedd félre. A szárakat darabold fel, és enyhén sós vízben főzd puhára. Egy evőkanál vajon készíts a liszttel és a petrezselyemmel gyenge rántást, és engedd fel a spárga főzőlevével vagy húsleves alaplével. A spárgafejeket főzd meg a vízben. Add hozzá a tejszínt, sózd, borsozd, a megfőtt szárakat passzírozva tedd bele, vagy turmixold le az egészet. Levesbetétnek készíthetsz bele galuskát, zsemlegombócot, húsgombócot vagy halgombócot is.

 

  1. Spárgás-gombás masnitészta

Finom, laktató vegetáriánus fogás gombával, tésztával és spárgával a főszerepben.

Hozzávalók (4 személyre):

300 gramm masnitészta (lehet színes, durum masnitészta is)

500 gramm csiperkegomba

500 gramm zsenge spárga

80 ml fehérbor

80 ml tejföl

egy evőkanál citromlé

olívaolaj

ricotta

só, bors

 

Elkészítése:

A tésztát főzd ki sós, forró vízben al dentére. Miután leszűrted, keverd össze egy teáskanál olívaolajjal, hogy ne ragadjon össze. A főzőlevéből tegyél félre egy pohárral. A gombákat tisztítsd meg, vágd fel darabokra, vagy szeletekre, és olívaolajon dinszteld meg. Fűszerezd sóval, borssal. A spárgát tisztítsd meg, vágd 5-6 cm-es darabokra és add a gombához. Dinszteld pár percig, aztán öntsd hozzá a bort és körülbelül 1 dl főzőlevet. Add hozzá a tésztát, a citromlevet és tejfölt, sózd, borsozd, és fedő alatt párold tovább, míg a tészta teljesen megpuhul. Tálaláskor morzsolt ricottával díszítsd.

 

4.Spárgás-mozzarellás pizza

 

A spárgával remek pizzafeltét készíthető. Ez egy vegetáriánus pizza receptje, de bátran gazdagítató sonkával, szalámival is, ha úgy szereted.

 

Hozzávalók (4 személyre):

500 gr zsenge spárga

500 gramm mozzarella

400 gr liszt

1 csomag szárított sütőélesztő

2 teáskanál szárított morzsolt bazsalikom (vagy friss)

2 teáskanál szárított morzsolt oregánó (vagy friss)

fokhagymapor

3 teáskanál citromlé

olívaolaj

napraforgóolaj

só, bors

 

Elkészítése:

Egy tálban keverd össze a lisztet, a szárított sütőélesztővel, és keverj hozzá egy teáskanál sót. Adj a liszthez 10 evőkanál napraforgóolajat, és annyi langyos vizet, hogy lágy, fakanállal könnyen összekeverhető tésztát kapjál. Tedd félre kelni. A spárgát tisztítsd meg, vágd félbe, és fokhagymaporral ízesített olívaolajon serpenyőben vagy grillen süsd roppanós puhára. Sózd, borsozd ízlés szerint. A pizzatészta felét süsd meg sütőpapírral bélelt kerek sütőformában, mikor elkészült, halmozd rá a mozzarella felét, a spárgák felét és a fűszerek felét, és tedd vissza a sütőbe, míg a mozzarella el nem olvad. Ugyanígy végezd el a másik pizza elkészítését. Egyben is kisütheted az egészet, ha olyan nagy sütőlapod van, nem kell kereknek lennie a pizzának, lehet szögletes is. Az íze ugyanolyan finom lesz.

  1. Csirkés-spárgás rizottó

A spárgát remekül kombinálhatod csirkehússal és rizzsel, az eredmény egy fenséges rizottó lesz!

Hozzávalók (4 személyre):

2 csirkemell

250 gr rizottó rizs

8 db zsenge spárga

egy nagy fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2,5 dl fehérbor

1,5 húsleves alaplé (vagy natúr ételízesítős víz)

reszelt parmezán

vaj

olívaolaj

só, bors

 

Elkészítése:

A csirkemelleket vágd kockákra, sózd, borsozd, és olívaolajon süsd meg hirtelen 3-4 percig, majd add hozzá a megtisztított spárgát, és dinszteld további pár percig, míg roppanós puha lesz. Tedd félre őket. A húsleves alaplevet tedd fel a tűzre forrni. Egy edényben olvassz fel egy evőkanál vajat és adj hozzá olívaolajat, így egyik sem fog megégni. Tedd hozzá a finomra vágott vöröshagymát és dinszteld üvegesre, majd pirítsd meg kissé a zúzott fokhagymát is benne. Ezután tedd hozzá a rizst, keverd át az olajjal, majd öntsd rá a fehérbort, és mikor elforrt belőle az alkohol, adj egy merőkanál forrásban lévő alaplevet a rizshez. Hagyd főni a rizst, és mikor magába szívta a levet, újra önts rá alaplevet. Ezt addig ismételd, míg a rizs megpuhul. Ne legyen sűrű, száraz, hanem inkább szaftos, ezért nyugodtan adjál hozzá még alaplevet, ha nem elég szaftos. A csirkehúst és a spárgát keverd a rizshez, melegítsd össze 3 percig, végül egy nagy marék reszelt parmezánt keverj a rizottóba, sózd, borsozd ízlés szerint, ha szükséges, és forrón tálald.

 

Jó étvágyat!

A cikk folytatásában: #spargaszezon: Így készíts mennyei spárgakrémlevest tavasszal

 

 

3 egészséges recept mikrozölddel felpörgetve

Ahogy a tudatos táplálkozás iránti igény fokozódik, a mikrozöldek egyre inkább a kertészkedés és a gasztronómia élvonalába kerülnek. A mikrozöldek nem csupán ízükkel és textúrájukkal járulnak hozzá ételeinkhez, hanem kiváló tápanyagforrások is, tele vitaminnal és ásványi anyaggal. Ebben a cikkben mélyebben belemegyünk a mikrozöldek jótékony hatásaiba, és megosztjuk, hogyan termeszthetjük otthon őket, valamint három egészséges receptet is mutatunk, amelyekben ezek a kis zöldek szerepelnek.

Bővebben

5 tavaszi gyümölcs, amely a fogyókúrában is segíthet

Lassan megérkezik a bikiniszezon, ideje, hogy formába hozd magad. A tavasz erre a legideálisabb évszak, hiszen a sok friss zöldség és gyümölcs megkönnyíti számodra a sikeres súlycsökkenést. Ezúttal 5 finom tavaszi gyümölcsöt ajánlunk neked, melyek segíthetnek, hogy ledobd magadról a plusz kilókat.

A túlsúly nem lehet akadály, avagy hogyan kezdjünk plusz kilókkal futni

Az idő előrehaladtával, ha finoman szeretnénk kifejezni a korosodást, nagyon könnyen felszedhetünk plusz kilókat, amelyeknek az eltüntetése bizony nagyon gyakran hosszadalmas és néha bizony keserves erőlködések közepette valósítható csak meg. Ilyenkor, amikor ötletelünk a „mikénten”, természetesen a futás az elsők között juthat az eszünkbe, mint az egyik leghatékonyabb alternatív megoldás a koplalás mellett.

© 2008. Noinetcafe. All Rights Reserved.