Tavasszal a piacokon és a zöldségeseknél megjelenik a spárga, amely tipikus szezonzöldségnek számít, így érdemes kihasználni a tavaszi szezont és több, spárgából készült receptet elkészíteni, köztük a spárgakrémlevest is.
Spárgából készült ételt nem csak azért érdemes fogyasztani, mert nagyon finom, hanem magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt is, de a fogyókúra idején is ajánlott, hiszen magas a rost tartalma, ezen kívül méregtelenítő hatással is rendelkezik.
A krémlevest remekül lehet variálni más zöldséggel is, így pl. tehetsz bele brokkolit, karfiolt, gombát, de akár póréhagymát is.
Spárgakrémleves recept
Hozzávalók:
1 kg fehér spárga
1 liter zöldségalaplé
50 g vaj
½ tk. cukor
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál liszt
250 ml száraz fehérbor
2 tojássárgája
250 ml tejszín
Só, bors
Csipet reszelt szerecsendió
½ Bio citrom leve
Fél csokor metélőhagyma
Elkészítés:
A spárgát mosd meg, és egy zöldséghámozóval hámozd meg, majd az alsó feléből 3 cm-t vágj le, mert itt gyakran már fás a spárga. Az így megtisztított spárgát vágd fel 3-4 cm .-es darabokra, és tedd bele egy lábosba.
A lábosba öntsd bele a zöldségalaplét, add hozzá a vajat, a cukrot és kezd el felforralni. Amikor már forr a leves, csökkentsd le a hőfokot, és főzd tovább kb. 15-20 percig. Ezután egy botmixerrel pürésítsd le a levest, és ha szükséges még egy kis lyukú szűrűn is átszűrheted.
Ezután egy serpenyőben forró olajban, vagy vajban futtasd meg a kockára vágott vöröshagymát, szórd rá a lisztet, és kevergesd addig, amíg aranybarna színt kap. Ezután öntsd fel a fehérborral, és keverd ki simára, majd kis adagokban add hozzá a leveshez.
A harmadik fázisban a tojássárgákat habard össze a tejszínnel, és ezt is add hozzá a leveshez, de itt fontos, hogy a leves alatt már ne égjen a gáz, és nem szabad a levesnek forrnia, mert máskülönben kicsapódik a tojás. Végül ízesítsd a levest sóval, borssal, citromlével és szórd meg aprított metélőhagymával.
A folytatásban: 5 egészséges spárgás recept tavaszra