Tejszínes dióleves recept
Hozzávalók:
30 dkg dióbél
2 csipetnyi só
10 dkg cukor
1 ek. méz
5 ek. tejszín
4 ek. keményítő
1 liter víz.
Elkészítés:
Dobjuk a diót forró vízbe és húzzuk le a héját. Daráljuk finomra. Tegyük egy edénybe a vizet, a sót, a diót, és a mézet. Lassan hevítsük fel, majd forrás után 15 percig főzzük, időként keverjük meg. Keverjük össze a tejszínt, a keményítőt, a cukrot 2 pohár vízzel. Adjuk a leveshez. Kevergessük, amíg újra fel nem forr. Kínáljuk melegen.
A dióleves jellegzetes Kínában desszertnek számít. Különösen fűszeres, pikáns ételek után kínálják. A fenti mennyiségek tetszés szerint változtathatók, de vigyázzunk, hogy túl sok cukrot ne tegyünk bele. Mandulaolajjal, banánsűrítménnyel, vaníliával javíthatjuk az ízét. A dió helyettesíthető mandulával, mogyoróval, vagy naranccsal. A narancsot apró darabokra vágva a tejszínnel egy időben kell a levesbe tenni. Ugyan így használható grapefruit, és ananász is.