A karácsony az együtt töltött időről, a meghitt pillanatokról és a finom ételekről szól. Mi lenne jobb módja ennek az ünnepi időszaknak, mint a gyermekeiddel együtt alkotni valami finomat és színeset a konyhában? Próbáljátok ki együtt a következő színes karácsonyi sütemény receptet, mely nemcsak finom, hanem kreatív elfoglaltság is lesz!
Színes karácsonyi sütemények
Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 20 dkg cukor
- 1 csomag vaniliás cukor
- 1 csipet só
- 4 tojás
- 20 dkg darált dió
- 25 dkg liszt
- 3 kiskanál sütőpor
- 25 dkg porcukor
- 2 kávéskanál őrölt kávé
- 3 evőkanál konyak
- 2-3 evőkanál víz
- Dióbél a díszítéshez
- Sötét csokoládé
- Bonbon, cukorka, marcipán, baracklekvár
Elkészítés:
-
A margarint habosra keverjük egy tálban, majd hozzáadjuk a cukrot, vaniliás cukrot, sót és a tojást. Alaposan keverjük össze.
-
Beletesszük az őrölt diót, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Jól keverjük össze, amíg sima tésztát kapunk.
-
Kizsírozzuk a tepsi alját, majd ráterítjük a tésztát, és előmelegített sütőben megsütjük.
-
Míg a sütemény sül, elkészítjük a mázat. A porcukrot, őrölt kávét, konyakot és vizet összekeverjük, hogy egy sűrű mázat kapjunk.
-
A még forró süteményt négyzetekre vagy háromszögekre vágjuk. A háromszögekre vagy dióbéléket helyezünk, vagy bevonjuk cukormázzal.
-
Felmelegítjük a sötét csokoládét, és csíkokat nyomunk vele a még nedves mázra. A csokoládéval "fenyőfákat" készítünk, melyeket apró cukorkákkal díszítünk.
-
A "csomagocskákhoz" felmelegített lekvárral vonjuk be a négyzet alakú tésztákat, majd cukormázzal fedjük le, és hagyjuk megszáradni. A marcipánmasszát kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, majd a "csomagocskákat" átkötjük vele.
Sütési idő:
15-20 perc, 200 fokon
Ez a színes karácsonyi sütemény nemcsak finom lesz, hanem a konyha varázslatos világába is bevezeti a gyermekeidet. Jó étvágyat és kellemes készülődést kívánunk az ünnepekre!