Sokan azt gondolják, a C-vitamin kellő bevitelére csak a hideg, megfázásos időszakban kell gondolni. Pedig C-vitaminra nyáron is nagyon nagy szüksége van a testednek.
A legtöbben gyakran hallottuk édesanyánktól gyermekkorunkban, hogy együnk sok C-vitamint. Valószínűleg ezért volt otthon mindig narancs, vagy más citrusféle. Édesanyánk nem tévedett, mikor azt mondta, hogy jót tesz az egészségnek.
A C-vitamin remek antioxidáns, mely erősíti az immunrendszert. Megköti a szabad gyököket, mely a szennyezett levegőből kerülhet a szervezetünkbe. Segít megelőzni a sejtkárosodást és erősítő hatású. Úgy tartják, hogy csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, enyhíti a magas koleszterinszint hatásait. Erősíti a szívet, gyorsítja a gyógyulást és kifejezetten előnyére válik azoknak, akik különféle betegségekben szenvednek a közönséges náthától kezdve az életkorral járó állapotokig.
A legtöbb gyümölcs rengeteg C-vitamint tartalmaz, rendszeres fogyasztásuk nagyon egészséges. A felnőtt férfiak számára a napi minimális mennyiség 90 mg, míg a felnőtt nők esetében 75 mg.
Az új-zélandi Otago Egyetem kutatásai szerint naponta két kivi elfogyasztásával biztosítani lehet azt a C-vitamin mennyiséget, ami az izmok egészséges működéséhez szükséges.
Margreet Vissers professzor és kollegái egy jelenleg is folyamatban lévő nagyobb kutatássorozatban vesznek részt, amelynek célja a C-vitamin az emberi szervezet működésében betöltött szerepének megértése. A tudósok ezen kívül igyekeznek megtalálni a legjobb természetes módszereket a szükséges C-vitamin-mennyiség pótlására is.
Az American Journal of Clinical Nutrition című tudományos szaklapban nemrég megjelent tanulmányuk az izmok C-vitamin-felvételének témáját járja körbe.
A kutatások szerint a vázizmok rendkívül érzékenyen reagálnak a C-vitamin-bevitel változásaira, mivel ezeknek az izmoknak a C-vitamin-tartalma jelentősen csökken, ha a bevitel az optimális mennyiség alá csökken. Ez az izomfunkciókra is hatással van. Az emberi szervezetben az izmok jelentik a legjelentősebb C-vitamin-raktárt.
Vissers professzor és kollegái a kísérletben részt vevő 54, 18 és 35 év közötti férfinak hat héten keresztül napi fél illetve napi két kivi fogyasztását engedélyezték. Ezek után megmérték izmaik és szervezetük C-vitamin-szintjét. A tudósok szerint a résztvevők általános energiaszintje sokkal magasabb volt a napi két kivi elfogyasztásától, ez pedig valószínűleg a normális izomfunkcióknak volt köszönhető.
"A C-vitamin-szint fenntartásához a legjobb módszer a vitamindús ételek, például a kivi rendszeres fogyasztása" - mondta Vissers professzor. "A legtöbben azt hiszik, hogy minden gyümölcs és zöldség egyaránt alkalmas a C-vitamin pótlására, ez azonban nem igaz. Az egyes ételekben található vitaminmennyiség nagyon különböző, ezért fontos, hogy sokféle vitamindús ételt fogyasszunk, köztük naponta legalább egyszer a kivihez hasonlóan C-vitaminban gazdag gyümölcsöket is. Ez segít fenntartani az optimális vitaminszintet, ami az izmok működéséhez elengedhetetlen."
Amellett, hogy a C-vitamin nélkülözhetetlen a szép, rugalmas bőrt biztosító kollagénképződéshez, az immunrendszer működéséhez, a sebgyógyuláshoz és a vas felszívódásához, nyáron több okból is fontos fogyasztani:
- természetes antioxidánsként védi a bőrt a napégés okozta sejtkárosodás ellen
- elősegíti a test alkalmazkodását a nagy hőséghez
- gyorsítja a napégés okozta bőrsérüléseket
- segíthet megelőzni, illetve gyógyítani a meleg idő okozta hőkiütéseket
Hogyan juthatsz hozzá elegendő C-vitaminhoz természetes forrásból? Fogyaszd a következő nyári finomságokat, melyek a C-vitamin mellett más értékes vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak!
Eper: 100 grammja 58 mg C-vitamint tartalmaz, emellett mangánban is igen gazdag, mely segít stabilan tartani a vércukorszinted, és serkenti az agyműködésed is. Erős antioxidáns vegyületei jótékonyan hatnak a szívre, csökkenthetik a vérnyomást és a káros koleszterinszintet, lupeoltartalma segíthet a rákbetegségek megelőzésében is.
Ananász: 100 grammja 36 mg C-vitamint rejt, ami a klasszikus ajánlások szerint így is fedezi a napi ajánlott vitaminbevitel 60 százalékát. Az ananász bőséges forrása ezen kívül a stresszellenes B1 és az anyagcserénk működéséhez nélkülözhetetlen B6-vitaminnak. Az ananász további pozitívuma az emésztésserkentő, zsírégető és gyulladáscsökkentő hatása, mely a benne lévő bromelain enzimnek köszönhető.
Mangó: 100 grammja 36 mg C-vitamin tartalommal büszkélkedhet. Ez a finom déligyümölcs igen gazdag A (béta-karotin), B1, B2, B6, C és E-vitaminban, folsavban, aminosavakban, rostokban, csökkenti a koleszterinszintet, védi a gyomrot, és rákellenes hatású.
Sárgadinnye: különösen gazdag béta-karotinban (A-vitamin) és C-vitaminban, 100 grammja a napi ajánlott bevitel 60 százalékát fedezi. A nyári hónapokban pedig magas víztartalma miatt is különösen fontos fogyasztani. Zsírtartalma elenyésző, így fogyókúra idején is nyugodtan fogyaszthatod.
Karalábé: 100 grammja 62 mg C-vitamint tartalmaz. Bár leves formájában imádjuk a legtöbben, vagy töltve, mégis érdemes nyersen is rágcsálni, és nem csupán magas C-vitamin tartalma miatt, hanem B1, B6, mangán, foszfor, kálium és magnézium tartalma miatt is. Rákellenes hatásáról nem is beszélve. Ne hagyd ki az étrendedből a rokonait se, a szintén káposztafélék családjába tartozó fejes káposztát – savanyítva is – és a retket, melyeket szintén javasolt nyersen fogyasztani.
Mivel a C-vitamin hőre nagyon érzékeny, a C-vitamin kellő beviteléről csak úgy tudsz gondoskodni, ha elegendő zöldséget-gyümölcsöt fogyasztasz nyersen is. A különleges gyümölcsök mellett ne felejtsd el legnagyobb hazai kedvenceinket, a paradicsomot és a paprikát, melyek szintén bővelkednek értékes C-vitaminban. Frissítőként pedig igyál hűs limonádét, ami a legjobb C-vitaminban gazdag üdítő.